3 tips uit de onderstromen bij werving en selectie.

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen, ik heb een andere baan. Ik dien mijn ontslag in!” “Over 1,5 maand ben ik weg.
Je hebt een afspraak met je clustermanager: Mark. Hij komt stipt op tijd binnenlopen en zegt: “Laat ik maar direct met de deur in huis vallen, ik heb een andere baan. Ik dien mijn ontslag in!” “Over 1,5 maand ben ik weg.”

 

’t Ja daar zit je dan, een van je beste mensen vertrekt. Natuurlijk gun je hem deze nieuwe kans. Je begrijpt zijn stap, hij werkt hier al 17 jaar. Deze functie heeft hij nog maar 1,5 jaar. Het was een echte uitdaging voor hem. Alleen hij moest er heel hard voor werken.

Nu heb jij hebt een vacature. Wie wil je op deze functie. Wie past op deze functie. Is er iemand van binnen de organisatie geschikt? Wellicht iemand anders uit het team? Die weet tenslotte hoe het hier werkt en bied je wellicht weer iemand een mooie loopbaanstap. Of heb je liever iemand nodig van buiten; iemand die een frisse impuls komt brengen aan dit lastige team, want ze willen meebewegen in de nieuwe organisatiecultuur.

Je pakt de functieomschrijving van clustermanager er maar eens bij. Je past deze nog wat aan. Via personeelszaken wordt de vacature gepubliceerd. Eerst intern en later extern. Dat zijn de regels en zo gaat het altijd bij werving en selectie.

Toch is het interessant om eens op een andere manier naar deze vacante functie te kijken. Kijken vanuit de wereld van de onderstromen.

De totale kosten om een functie weer goed ingevuld te krijgen, lopen al snel in de duizenden euro’s. Sneu geld, enkel door geen rekening te houden met diverse onderstromen bij een vacature.

 1. Is de functie in de onderstroom wel vacant?
  Of is de functie te beladen. Beladen met het gedachtegoed van een van de eerdere clustermanagers. Vaak merkbaar wanneer in de wandelgangen steeds weer wordt gesproken over die ene voorganger. Waardoor blijft deze functie beladen? Is deze voorganger zo snel vertrokken, dat zijn geest of gedachtegoed is blijven hangen?Heeft een voorganger een veranderprogramma in gang gezet, waarvan in de onderstroom geen afscheid van is genomen.Wat je ook doet je voorganger wordt gekoesterd, alsof hij nog steeds op jouw stoel zit. Het blijft doorsudderen in je werk, iedere dag weer.
  Het is goed dat, voordat deze nieuwe functionaris echt aan het werk gaat, dat jij zorgt dat deze functie ook in de onderstroom vacant wordt.
 2. daadkrachtige interimmerWe zoeken iemand voor deze functie met veel daadkracht!
  Word er iemand gevraagd, die iets voor elkaar moet gaan krijgen wat de tot nu toe niet is gelukt? Vaak moet hij een cultuurverandering bewerkstelligen.
  In de wereld van de onderstroom heet dat: “we zoeken iemand die tegen de grote stroom (de cultuur) in kan roeien. “
  Dit is een onmogelijke opdracht. Krachten in de onderstroom zijn vele malen sterker dan de wilskracht van een individu.
  Een tijdje kan iemand het vol houden, maar op een gegeven moment stopt hij. Veelal komen interimmers op deze functies terecht. Die kunnen na enige tijd weer vertrekken. Iemand met een vaste baan legt zich er op een gegeven moment bij neer of komt in een burn-out. In beide gevallen zijn ze uitgeput en er is eigenlijk nog niets veranderd.
  Ga eerst eens deze onderstromen onderzoeken. Waar komen ze vandaan en hoe ga je hiermee voordat je een nieuwe functionaris vraagt die met veel wilskracht tegen de  te sterke onderstromen in gaat roeien. Soms is een kleine herpositio­nering van de functie ten opzichte van andere functies voldoende om in rustig vaarwater te komen. Deze plek vraagt meestal  totaal andere competenties dan daadkracht of wilskracht. Bijvoorbeeld teamspeler en sensitiviteit.
 3. Aan alles komt een eind, ook aan functies.
  Net als met organisaties, zijn functies ook levende entiteiten. Ze zijn ooit geboren en komen tot een einde, ze gaan dood. Voor iedere functie geldt dat die op een gegeven moment klaar is. Het heeft geen toegevoegde waarde meer. Hef dan zo snel mogelijk die functie op. Functies die te lang blijven leven, worden zombie-functies in organisaties. Ze hebben geen toegevoegde waarde maar zuigen veel energie uit de organisatie. Bij sommige mensen ook voelbaar als een kille werksfeer. Vaak voelen medewerkers minder goed functioneren in hun huidige functie zich aantrokken tot deze zombie-functies. Het lijkt een mooie oplossing maar hier wordt niemand blij van. Vooral niet de medewerkers die waardevolle functies vervullen. Zij hebben last van deze rotte appels.
  Check daarom bij iedere vacature altijd in welke levensfase een functie zit. Snoeien doet bloeien, vooral voor overbodige functies.
  Wat doe je dan met die mensen die eigenlijk niet goed functioneren of geen functie meer hebben? Volgens mij hebben ze het meeste baat bij een eerlijk en oprecht gesprek.

Dit zijn maar een paar voorbeelden wat er kan gebeuren bij een vacature, waarbij je de onderstromen buiten ogenschouw laat.
De totale kosten om een functie weer goed ingevuld te krijgen, lopen al snel in de duizenden euro’s. Sneu geld, enkel door geen rekening te houden met diverse onderstromen bij een vacature.

Wat kun je nu doen?

Wil je een goed beeld hebben van de onderstromen rondom een vacature, maak dan een afspraak voor een Werving- en Selectie Onderstroomdiagnose gesprek. In 2 uur heb je zoveel waardevolle informatie uit de onderstroom, dat de nieuwe functie/vacature veel beter aansluit op de huidige doelstellingen van je organisatie.

Bel: 0615071562 of e-mail naar: info@leadingstransformations.com