Organisaties in crisis

Vorige maand was ik bij twee organisaties waar mij hetzelfde overkwam.

Beide organisaties zitten in crisis. Het gaat niet meer zoals voorheen. Bij de ene organisatie hebben ze last van klagende klanten. De kwaliteit van dienstverlening is onder de maat. Bij de andere organisatie is er zelfs zo’n gebrek aan klanten, dat er binnen over enkele maanden de salarissen niet meer betaald kunnen worden.

In beide gevallen viel het direct mij op dat ze verbinding met hun eigen passie en bezieling kwijt zijn geraakt. Er is geen richting en levenskracht meer. In woorden praten ze over doelen en strategie, maar ik voel dat het lege of koude woorden zijn. Er zit geen beleving meer in.
Wat ik ook zie is dat er veel stress is, er is angst, overlevingsangst. De organisatie is heel hard aan het werk. Alleen samenhang ontbreekt. Vooral het management heeft het druk met uitzetten van vele acties, risico maatregelen. Een rijdende trein mag niet ontsporen en “we willen iedereen binnenboord houden” .

In mijn gesprek met deze organisaties beseften ze ineens dat ze het contact zijn kwijtgeraakt. Tijd dus voor een bezinning.

Als alles om je heen in beweging is, is het tijd om stil te staan. Als alles om je heen stilstaat, is het tijd om in beweging te komen.

Klik hier voor begeleiding van heisessies en strategiebesprekingen