Bovenstroom en onderstroom in organisaties:
2 werelden, hoe laat je ze samenwerken?

bovenstroom en onderstroom: 2 werelden die moeten samenwerkenIedereen ervaart in zijn of haar organisatie bovenstroom en onderstroom. Vaak worden er een ander woorden aan onderstroom gekoppeld als: cultuur, werksfeer, energie, weerstand, soft, etc. In ieder geval is het een beschrijving vol met vaagheid. Dat het vaag is klopt ook. Daarom heet het ook de onderstroom: het is niet zichtbaar en niet tastbaar en toch is het wel aanwezig. In organisaties proberen we grip op de onderstroom te krijgen door het tastbaar te maken, want dan zijn wij in staat de (cultuur)verandering managen. We maken van onderstroom bovenstroom. Dat gaat niet werken. In andere organisaties zeggen we : “Laten we ons focussen op de concrete of tastbare resultaten. De rest zien we later wel.” In dit geval negeren we de onderstroom en managen we alleen in de tastbare bovenstroom in de organisatie.

Klik hier voor uitgebreid artikel over bovenstroom en onderstroom in organisaties
1 Reactie
  1. Geweldig artikel Johan. Proficiat!

    Jaren geleden was jij mijn coach in een grote organisatie, je hebt me social skills geleerd waar ik nog steeds elke dag profijt en plezier van heb.
    Ik wens je veel succes in het helpen van managers in het doorgronden van de onderstromen in hun company. Als iemand dat kan dan ben jij dat wel. Ik kan je van harte aanbevelen!

    Hopelijk tot binnenkort weer eens!

    Peter Oudman.