bovenstroom en onderstroom matrix in organisaties en mensen

Onderstromen zijn niet te (be)grijpen

Iedereen ervaart in zijn of haar organisatie bovenstroom en onderstroom. Vaak worden er andere woorden aan onderstroom gegeven. Zoals: cultuur, werksfeer, energie, weerstand, waarden, onderhuidse gedoe, wantrouwen etc. Daarom is het een breed en nogal vaag begrip geworden. Dat het vaag is klopt ook eigenlijk wel, omdat onderstromen niet zichtbaar en tastbaar zijn.

Onderstromen boven water halen

Maar toch zal iedereen erkennen dat  het aanwezig is. Organisaties proberen grip op de onderstroom te krijgen met namen door het tastbaar te maken in de bovenstroom. Je zult wel begrijpen dat dit gaat nooit kan werken.

Bovenstromen en onderstromen zijn 2 verschillende werelden

De wereld van de onderstromen is een totaal andere wereld als in de bovenstromen. Mocht je ooit gedoken hebben, ken je wellicht die ervaring wel. Zodra je onder water gaat, kom je in een heel andere wereld, de onderstromen, en ben je de wereld boven water, de bovenstromen, in een keer vergeten. Iets vergelijkbaars geldt ook voor de bovenstromen en onderstromen in organisaties.

De kosten van onderstromen?

Soms zeggen organisaties: “Laten we ons focussen op de concrete of tastbare resultaten. We hebben geen tijd voor dat vage gedoe.” Ze negeren in dit geval de onderstroom en managen de organisatie enkel in activiteiten in de bovenstroom. Uiteindelijk zullen ze merken dat ze veel meer tijd kwijt zijn om hun doelen te bereiken, dan wanneer ook met de onderstromen hadden gewerkt. Al snel loopt dit op tot minimaal 35% tijdverlies. Of soms worden de beoogde resultaten nooit gehaald.

Trajecten waarin we oa werken met onderstromen:

Contactformulier:
Vul hieronder je contact gegevens in.
1 Reactie
  1. Geweldig artikel Johan. Proficiat!

    Jaren geleden was jij mijn coach in een grote organisatie, je hebt me social skills geleerd waar ik nog steeds elke dag profijt en plezier van heb.
    Ik wens je veel succes in het helpen van managers in het doorgronden van de onderstromen in hun company. Als iemand dat kan dan ben jij dat wel. Ik kan je van harte aanbevelen!

    Hopelijk tot binnenkort weer eens!

    Peter Oudman.