Cultuurverandering: coaching en procesbegeleiding

 

Cultuurverandering in jouw organisatie, afdeling of team, is dat wel nodig?

Als organisatie hoor je mee te bewegen met externe ontwikkelingen en verlangens van je stakeholders (zoals klanten, medewerkers, maatschappij). Anders ben je straks niet meer nodig. Naast een betere visie, nieuwe ambities, betere processen en systemen is er ook onder water een verandering nodig: een cultuurverandering. Als je dat niet goed doet, verandert er uiteindelijk niets aan je organisatie of team. Wat leidt tot frustratie, veel inspanning en onnodige extra kosten.

Dat wat ooit goed heeft gewerkt, werkt nu niet meer goed. Dit is de kern van cultuurverandering. Je vraagt mensen om ander gedrag met een andere intentie te vertonen. Als deze mensen enkel machines of computers zijn, dan is deze verandering niet zo moeilijk, je stopt er een nieuw programma in en klaar is kees!

benut de kracht van de onderstroom

 

Cultuurverandering: benut de krachten in de onderstroom!

Gedrag is stevig verankerd in onze hersenen en komt voort uit de interactie van onderstromen van mensen in de organisatie. Cultuurverandering vraagt tijd en een zorgvuldige integrale aanpak. Iedereen weet dat je een cultuurverandering niet op papier kunt zetten. Een document met de titel: “cultuurmanifest” geeft duidelijkheid, maar gaat je nauwelijks helpen bij de cultuurverandering zelf. Succesvolle interventies van cultuurverandering vinden plaats door de krachten in de onderstroom van de organisatie te benutten. Het recept om de oude cultuur te behouden is door deze te ontkennen of er tegen te vechten.

Wat maakt cultuurverandering zo lastig:

  • Cultuur is ongrijpbaar. Wellicht hoor je mensen in je organisatie roepen dat er een cultuurverandering nodig is, maar daar blijft het ook bij.
  • Cultuurverandering gaat over een verandering in de onderstroom. Dat is niet grijpbaar en tastbaar.
  • Cultuurverandering speelt zich af tussen de mensen, afdelingen en teams. Een actie afkomstig uit een oude organisatiecultuur, wordt bijna altijd gevolgd door een reactie uit de oude organisatiecultuur. Veel mensen die denken dat ze al in de nieuwe cultuur werken, hebben niet door hoe vaak ze toch weer de oude cultuurpatronen laten zien.
  • De oude cultuur is vertrouwd en veilig. Als iets spannend wordt, dan heeft iedereen de neiging om terug te vallen naar oude patronen. Een spannende organisatieverandering
  • Om een nieuwe cultuur te leren is een, maar om een nieuwe cultuur vast te houden is twee. De automatische piloot van mensen is gebaseerd op de oude cultuur.

We weten zeker  dat ieder mens, ieder team in staat is zijn eigen cultuur te veranderen. Mensen willen graag veranderen, maar willen niet veranderd worden. Hoe pakken wij dit aan? Wij begeleiden mensen zodanig, dat ze hun eigen cultuur willen en gaan veranderen.

We werken met een Bovenstromen en onderstromen in organisaties wijzigt gedurende een cultuurverandering. Aan de ene kant werken aan concrete resultaten en tegelijk worden de krachten in de onderstroom zodanig gebruikt dat ze de bovenstroom versterken.

In onze methode maken we gebruik van onze jarenlange praktijkervaring waarbij we methode zoals: Theorie-U, Systeem dynamieken in Organisatie en teams, Opstellingen/Psychodrama in bedrijf, Groepsdynamica en Organizational Culture and Leadership met elkaar laten combineren

Wil je ook jouw cultuurverandering tot een goed einde brengen?

Meer informatie
Vul dit formulier in, dan nemen we snel contact met je op. Wil je liever bellen: 0615071562