Teamcoaching

Als je benoemt wat er onder tafel speelt,
kun je boven tafel zakendoen

Eddy Claesen

Teamcoaching helpt je zowel bij  vraagstukken in een team als bij thema’s tussen verschillende teams.

 

Of je nu lid bent van een sportteam, op het werk bent of met je familie bent, als je elkaar niet kunt vertrouwen
ontstaan er problemen

Stephen M. R. Covey

Communiceren en samenwerken is niet eenvoudig. Wat herken je in jouw team?

 • Gevoel dat niet alles uitgesproken wordt, waardoor steeds onveiliger wordt. Er ontstaan verborgen agenda’s.
 • Het team gedraagt zich meer als ‘los zand‘, waardoor het eerder een groep collega’s is dan één team.
 • Besluiten worden (maar) niet genomen of zijn van slechte kwaliteit. Waardoor afspraken niet worden nagekomen of  worden anders uitgelegd.
 • Elkaar waarderen en aanspreken gebeurt (nog) te weinig. In plaats daarvan is er wel ‘een praten-over-cultuur’ of ‘zwijg-cultuur’.

Wanneer je een of meerdere kenmerken herkend en dit speelt al langer dan een maand, dan is het tijd om een teamcoach in te schakelen. Bijna altijd moet je team aan de slag met onderstromen. Onderstromen waar je nog niet bewust van was. Of die zo persoonlijk aanvoelen dat de teamleden zich hierbij ongemakkelijk bij voelen om ze zo even op tafel te brengen.

Met hulp van teamcoaching leer je als team dit zelf op te lossen. Ook leer je vaardigheden, hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen zonder daar weer een teamcoach voor in te schakelen

Waarbij kan teamcoaching bij helpen?

Onderling vertrouwen en veiligheid

Je wil dat iedereen zich vrij en veilig voelt om zich uit te spreken. Er is onderling vertrouwen en openheid.  Als iemand zich (onbedoeld) persoonlijk aangevallen voelt, dan wordt dat veilig en met respect besproken worden binnen het team.

Communiceren en samenwerken

Je wil de kwaliteit van communicatie en samenwerking verbeteren in het team. Opbouwend blijven communiceren vanuit samenwerking. Vooral wanneer de tegengestelde belangen en dus spanningen en emoties groot zijn.

Leiderschapsteam en individueel leiderschap

Je wil een echt leiderschapsteam, waarbij ieder teamlid zich voor 100% committeert aan dit team. Gezamenlijk commitment tonen over de teamdoelen van dit leiderschapsteam. En dit vertalen naar je leiderschap binnen je eigen werkveld, afdeling of team.

Waarderen en verbeteren

Je wil als team continu verbeteren. Jezelf scherp houden. Leren van fouten om beter te worden. Ontdekken welk potentieel in je team nog beter benut kan worden. Gezonde balans vinden tussen rusten, waarderen en vieren <-> presteren, leren en verbeteren

Eerdere klantvragen bij teamcoaching:

Wat kun je verwachten bij teamcoaching?

Anders leren omgaan met onderstromen

Samen verken je de onderstromen in en om je team. Inclusief onderstromen bij de teamleden zelf. Beseffen waar je tegen voor wegloopt, wat je uitput of waar je tegen vecht. Je leert hoe je hiermee stopt, zodat je ruimte maakt voor onderstromen die je team ondersteunen en een versnelling geven. Waardoor je team in de 'flow' komt. Met meer rust, onderling vertrouwen, commitment en teamfocus verbeter je de teamprestaties en werkplezier.

Teamplan en praktisch communiceren

Je maakt een teamplan, waarin visie, rollen, overlegvormen etc. zijn vastgelegd. Ook afspraken over veiligheid en onderling vertrouwen staan hierin. Dit plan evalueer je regelmatig samen met elkaar. Als team wordt je gecoacht om je vaardigheden aan te scherpen in communiceren, vergaderen, samenwerken, besluiten nemen en feedback geven. Eventueel leer je gebruik te maken van de '2 piramides van Lencioni', Spiral Dynamics en/of MBTI teamprofielen.

Teampotentieel, focus, cohesie en teamspirit

Teams hebben veel meer in zich, dan ze meestal laten zien. Met teamcoaching leer je dit onbenut teampotentieel te verzilveren. Ook zijn er zaken, waarmee je beter mee kan stoppen, omdat het nauwelijks nog bijdraagt. Omdat het best lastig is dit onder ogen te zien, helpt teamcoaching je dit op te lossen. Er ontstaat meer tijd en energie voor je teamdoelen. Vooral wanneer je als team blijft handelen vanuit de 'the why', kernwaarden en leidende principes. Dit zorgt voor focus, cohesie en teamspirit.

Wat kan teamcoaching je opleveren?

 • Er is meer onderling vertrouwen. Het team is een veilige thuishaven.
 • Commitment & eigenaarschap. Je spreekt elkaar hier ook op aan.
 • Onderlinge posities en rollen zijn helder. Teamleden zetten ieders talenten optimaal in.
 • Betekenisvolle resultaten realiseren door vanuit de kernwaarden te werken.
 • Onder druk en bij lastige situaties samen blijven werken & communiceren.
 • Er is focuspassie en werkplezier. De teamspirit is voelbaar en inspireert.

Jouw teamcoach: Johan de Kleine

SONY DIGITAL CAMERA

Hoe hebben klanten teamcoaching ervaren?

Heb je behoefte aan teamcoaching?

 1. Neem dan contact op.
 2. Ons eerste gesprek is telefonisch. Hierin licht je je vraag toe. Wat is de situatie? Wat is er aan de hand? Wat is je behoefte? Wat wil je nog meer weten?
 3. Heb je behoefte aan een speciale teambuilding of teamtrainingsessie, kijk dan ook hier.
 4. Mogelijk spreken we af bij jou op kantoor, waar we uitgebreider met elkaar kennismaken. En wellicht ook met het team.
 5. Als er een goede klik is, dan komen we tot een opdrachtomschrijving inclusief bijbehorende financiële afspraken.
 6. Tot slot stellen we een contract op.

Great things in organisations
are never done by one person;
they're done by a team of people

Steve Jobs