Onlangs las ik een publicatie van Berenschot over duurzame inzetbaarheid bij bedrijven. Zij hebben hier onderzoek naar gedaan bij meer dan 200 bedrijven. Ik haal hieruit de volgende conclusies:

  • Het is een grote uitdaging duurzame inzetbaarheid vorm te geven ten tijden van een crisis.
  • De urgentie van de noodzaak van duurzame inzetbaarheid is hoog, terwijl er nauwelijks tijd aan wordt besteed (<10%). De HR-professional voelt de noodzaak.
  • De directie en het management is nog niet overtuigd, dat moet de HR afdeling beter doen. Door een Business Case op te stellen met concrete argumenten. Betrek stakeholders hier ook bij. Vind een sponsor in het MT.
  • Individuele duurzame inzetbaarheid is te bevorderen door te investeren in de zingeving van het werk van de medewerkers. Bijvoorbeeld door het vergroten van het bewustzijn middels coaching.

Op het eerste gezicht klinkt dit verhaal logisch. Echter heette dit programma vroeger eigenlijk niet zoiets als ”binden en boeien”. Hoe bind je en behoud je medewerkers?

Volgens mijn visie is duurzame inzetbaarheid veel meer dan enkel een concreet actieplan in de bovenstroom.

Met duurzame inzetbaarheid focus je niet alleen op de directie en op de medewerker, maar zul je ook de context waarin de medewerker zijn werk doet ook moeten meenemen. Dit is de organisatiecontext en dan vooral de onderstromen in de organisatiecontext.

Dit betekent  dat:

  • Er op gebied van leiderschap in de organisatie een wezenlijke verandering nodig is. Dit is iets anders dan enkel de leiderschapsvaardigheden, MBA-trajecten,  MVO-cursussen in de eigen leiderschapstrajecten voor het management.
  • de organisatiestrategie een wezenlijke herziening vraagt. Want wanneer je als organisatie een duurzame HR-strategie hebt ontwikkeld, maar je gedraagt je naar buiten toe, richting klanten, leveranciers en aandeelhouders nog steeds niet duurzaam,  dan zal de duurzame HR-strategie snel uitbloeien. Het wordt het zoveelste boeien-en-binden programma, tijdelijk waardevol maar niet duurzaam.

Duurzame Inzetbaarheid

Als de grond niet duurzaam is, dan groeien er ook geen duurzame planten uit de gepote zaden.

Duurzame inzetbaarheid vraagt een duurzame innerlijke houding van alle relevante betrokkenen. Dus je hebt niet alleen een verschuiving van bewustzijn van de (oudere) medewerkers nodig. Ook bij de directie en het management is er een innerlijke bewustwordingverschuiving noodzakelijk.

Deze innerlijke bewustwording verschuiving is geen cognitief proces. Het is niet een methode die je iemand zo maar leert. Het is een innerlijke bewustzijnsverschuiving die je moet ervaren en vooral diep van binnen voelen.

Dit is een grote stap, een spannende stap, maar heb je hem eenmaal gezet dan kun je én wil je niet meer terug.

Is het tijd om echt  stappen zetten? overweeg  dan:

  • een heisessie over een duurzame HR-strategie en Duurzame Inzetbaarheid
  • een scenarioplanningstraject waarin je alle betrokkenen betrekt, waarbij je je vooral richt op de toekomst

Contactformulier:
Vul hieronder je contact gegevens in.