Enkele jaren geleden heb ik als voorbereiding op een duikvakantie in Egypte het boek van Joris Luijendijk gelezen: “Een goede man slaat soms zijn vrouw…” Hij beschrijft hierin zijn eigen ervaringen toen hij woonde in Egypte.  Dat het voor een aantal vrienden uit Cairo echt oke was, dat Egyptsche mannen in een huwelijk hun vrouwen sloegen. Persoonlijk kan ik me dat niet voorstellen wat daar de reden van is, want ik vind het totaal niet gepast en keur het ook af. Zoiets hoor je niet te doen.
In het boek vertelden een aantal Egyptische studentes, dat de vrouwen het toestaan, omdat ze wisten dan dat hun mannen nog van hun hielden. Beetje vreemd en ver van mijn bed.

Alleen vandaag bedacht ik me ineens: het gebeurt hier in Nederland ook in organisaties. De afgelopen dagen heb ik diverse gesprekken gevoerd en bij mij ontstond het beeld: “een goede manager slaat soms zijn medewerkers …” Niet fysiek, maar mentaal en emotioneel.

Hoeveel leerkrachten lopen teneer-GESLAGEN rond. Ik zie bij mensen in de zorg hetzelfde patroon. Ook bij de overheid zie ik dat mensen binnenkomen met hun idealen voor een mooie samenleving en dat kwijt zijn geraakt.  Iemand zei onlangs tegen mij dat haar idealen en passies ” eruit zijn geslagen”.

Dit filmpje van Steven Covey (15 minuten en engels gesproken, spaans ondertiteld) geeft een mooi voorbeeld in het bedrijfsleven: deel 1 en deel 2.

Toch blijven al deze medewerkers trouw aan hun werk en hun werkgever.  Waarom?
Is dat omdat ze beseffen dat hun manager op die manier aangeeft van ze te houden? En dus dat ze daarom trouw blijven doen aan wat er van ze gevraagd wordt? Of omdat ze geen alternatief zien?

Het kan ook anders.

Uit praktijk ervaring weet ik dat er andere wegen en manieren zijn. Ik wil je daar graag geheel vrijblijvend meer over vertellen, mits jij nieuwsgierig en bereid bent om de eerste stappen te zetten naar die opening voor jezelf en eventueel voor je organisatie. Eén telefoontje of één mailtje is al een simpele en mooie eerste stap.

Geef een reactie