strategie – en teambuildingsessie

Enkele weken geleden ben ik gebeld om een managementteam te begeleiden van een organisatie bij een strategie- en teambuildingsessie. Ik ga dan altijd van te voren een gesprek voeren met de opdrachtgever, omdat ik graag met hun wil kennismaken en graag wil horen, wat de aanleiding van hun vraag is.

We willen nog sneller groeien!

Dit keer was de aanleiding van hun vraag dat ze een snel groeiend bedrijf waren en dat ze nog nog meer wilden groeien. Kortom ze vertellen me dat het met hun goed gaat, hun omzet is verdubbeld het afgelopen en dat moet nog veel meer worden.

Voor mij is nu de vraag, wat is er nu echt gaande:

  1. Het team zit in de flow. Je kan het voorstellen als een succesvol basketbalteam. Alles wat er gebeurt klopt, het lijkt wel of het succes hun toevalt. Iedereen staat steeds op de juiste positie. De ballen worden op de juiste manier naar elkaar gespeeld en er wordt als maar weer gescoord. Voor een organisatie betekent dit dat alles klopt, alles wat hen toevalt is, leidt tot succes. Het lijkt wel of de tijd stil staat, iedereen is in de flow. Het is soms best eng wat er gebeurt, want blijft dat goed gaan.
  2. Het team zit in de waan van de dag. De afgelopen jaren was er succes, maar het lijkt wel over het team steeds meer de grip op de realiteit aan het verliezen is. De waan van de dag regeert. Mensen weten van elkaar haast niet meer waar ze mee bezig zijn. Het is steeds moeilijker om elkaar te vinden en samen te werken. Zie hier ook de analogie van een sportteam. Ballen komen niet meer aan, posities zijn verlaten of de teamleden lopen elkaar in de weg. Men houdt zich nog van aan het succes uit het verleden. Het team jaagt een illusie na uit het verleden, die niet meer overeenkomt met de realiteit.

Het eerste scenario vraagt een hele andere begeleiding van een teamsessie dan de 2e.

  1. In het U-proces zit het team uit het eerste scenario halverwege aan de rechterkant van de U-curve, waarbij de flow alleen nog maar extra gestimuleerd wordt. Ze hebben behoefte aan een time-out, waarbij de heisessie gericht is op nog beter afstemmen, waar ze nu mee bezig zijn. Welke kansen ook nog benut kunnen worden, door de markt net iets anders te bewerken.
  2. In het tweede scenario zit het team aan de linksbovenkant van de U-curve. Ze zijn het contact met de realiteit en met zichzelf kwijt en dat vereist een strategie- en heissessie, waarbij een reset nodig is. Even weer stilstaan, bezinnen en strategie herzien : wie zijn wij, wat hebben we te bieden, hoe ziet onze realiteit er echt uit ( klanten, medewerkers, financien). Naast antwoorden krijgen op deze vragen in de heisessie, wordt ook gebouwd aan een team die er echt samen voor gaat.

Bomen die snel groeien, zijn stevig geworteld en hebben een veerkrachtige boomstructuur

Het is alleen best lastig voor een team om te herkennen waar ze zelf inzitten. Zitten ze in de flow of zitten ze in een illusie van de realiteit? In beide gevallen gebeurt er dagelijks heel veel.

Hoe herken je waar je in zit als team?

Enkele tips om dit te herkennen wat voor soort strategie- en teambuildingsessie het beste bij je past:

  • Heb je het gevoel dat je het samen doet of voel je je er alleen voor staan op het terrein waar je voor verantwoordelijk bent
  • Hoe ervaar je je werktijd: is het vooral een gevoel van kwaliteit van tijd, de tijd staat stil. Of heb je een gebrek aan tijd in alles wat je nog moet doen, de tijd vliegt om?
  • Ben je vol energie in wat je doet of heb je het weekend nodig om bij te tanken?
  • Weet je waarom je het doet en wat je vanuit je hart wilt bijdragen of ben je bezig met het bedenken van oplossingen met je hoofd?