Duurzaam bewustzijn in en met de natuurEnkele jaren geleden heb ik een wilderness leadership programma gevolgd. De kern van dit programma is, dat ik met een kleine groep mensen compleet uit de beschaving ben gestapt. Ik heb met deze groep een week volledig in afzondering duurzaam geleefd met de natuur. Op een plek waar geen enkel teken van beschaving was te zien of te horen.

Voor mij heeft duurzaamheid hier een echte diepe intrinsieke betekenis gekregen. Iets wat ik tot op de dag van vandaag iedere dag in mij voel. Het is voor mij lastig om er woorden aan te geven, want zodra ik dat doe vervliegt een deel van de betekenis van mijn intrinsieke gevoel. Dit gevoel helpt mij om duurzame beslissingen te nemen en een steeds duurzamer leven te leiden.

Als ik me afvraag wat is er toen gebeurd, dat ik nu zo in het leven sta. Dat heeft te maken dat ik even uit mijn ego ben gestapt. Mijn ego is opgebouwd uit allerlei externe vormen (werk, huis, auto, sociale netwerk …). Het probeert al deze vormen vast te houden of te verbeteren. In Nederland houdt mijn ego mij daarmee bezig.

Zodra ik in Z-Afrika de beschaving achter mij laat door met een rugzak de wildernis in te stappen, dan verdwijnt het ego al snel naar de achtergrond, want het gaat nu ineens om de fysieke behoeften: eten, drinken en een veilige slaapplek. Ook de directe aanwezigheid van de big-5, levert in de eerste paar dagen serieuze angstgevoelens bij mij op. De angsten zijn niet meer de illusies van mijn ego, maar nu heel fysiek en reëel.

Toch verdwijnt dit gevoel, omdat ik merk dat de natuur je opneemt als volwaardig onderdeel. Dagenlang leef ik vanuit een bewustzijnsstaat, waarbij mijn leven in Nederland heel vreemd lijkt. Mijn leven in de wildernis lijkt heel normaal. Ik leef in harmonie en verbinding in de natuur. Daar ga ik zien, horen en vooral heel diep ervaren wat de betekenis van duurzaamheid in de natuur is. Want de natuur is van nature duurzaam.

Nadat ik terugkwam, is mijn leven en werk er anders geworden, omdat er in mijzelf iets wezenlijks was aangeraakt. In mijn werk wil ik graag mensen één keer per jaar meenemen naar deze bijzonder plek. 2 groepen spreken mij aan: mensen die nu invloed hebben in onze samenleving en jongeren. Als ik praat met jongeren dan merk ik vaak dat ze hier zeker behoefte aan hebben. Vooral wanneer ze op het punt staan om een belangrijke keuze te maken in hun toekomst (studie kiezen of beroep kiezen). Ik begrijp alleen niet waarom scholen en universiteiten hier zo weinig aandacht aan schenken: Jongeren vormen de toekomst. Als dat vanuit een diepe innerlijke bron van duurzaamheid komt, dan creëren zij van daaruit de duurzame samenleving, die net als de natuur vele duizenden jaren zichzelf in stand zal blijven houden.

Geef een reactie