Vorige week kreeg ik een tip om eens te kijken naar de eerste CO-2 neutrale stad in de wereld: Masdar City. De Arabische Emiraten zijn zich ervan bewust dat olie als energiebron eindig is en dat ze nu op zoek moeten naar duurzame energie. Het geld hebben ze, dus waarom niet investeren in de toekomst. Wij hebben Energy Valley in Noord-Nederland. Een soortgelijk initiatief, zoek de verschillen.

In de onderstaande NOS reportage van 2 minuten laat zien hoe een rijk land alle innovatiekracht inzet om een duurzame stad te bouwen. Innovatie die dus ook uit Nederland komt.

Ik was benieuwd naar wat meer achtergrond en heb de volgende engelstalige documentaire gezien van Bloomberg:

 

 

Inspirerend en wat doen wij?
Indrukwekkend wat hier op technologische innovatie gebied getoond wordt en waar wij als mens toe in staat zijn om een CO-2 neutrale stad te bouwen. Ik vraag me ook direct af, waarom doen we dat in Nederland niet. We hebben toch Energy Valley, we hebben toch ook heel veel verdiend aan aardgas? We praten hier vooral over windmolens en wel of geen schaliegas gebruiken.

Masdar City vind ik vele malen inspirerender. Dit gaat over echte duurzame innovatie. We gaan zeker veel vruchten plukken van technologische innovaties die daar nu worden gemaakt.

Staan wij boven de natuur of staat de natuur boven ons?
Het enige bezwaar wat ik heb, zit in de vraag: waar is de natuur gebleven? In beide films zie ik nergens de natuur terug. Ja, in potjes in het lab, maar verder net. Alles is met mensenhanden gemaakt.

Kunnen wij wel zonder de natuur? Kunnen wij onszelf boven de natuur stellen, door alles zelf te maken? Ik weet zeker van niet. Daarvoor is de natuur te complex en wij als mens toch nog steeds te simpel. Bovendien zijn wij als mensen onderdeel van de natuur en niet de heersers over de natuur. Wij hebben de natuur nodig om te overleven. Bovendien heeft de natuur ons nodig om te overleven. We zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Technisch/sociale innovatie van een duurzame samenleving met de natuur
We hebben helaas niet zoveel geld als de Arabische Emiraten heeft, maar ik geloof wel in een ander innovatie experiment in (Noord-)Nederland. Een experiment dat gaat over duurzame sociale én technische innovatie, waarbij je naast onze technische know-how ook de ecologische en systemische principes van de natuur gebruikt om een duurzame samenleving te creëren. Net als is Masdar City ga je werken aan vele prototypes, aan vele experimenten om ervan te leren.

Workshops ecologische principes van de natuur

Spreekt dit je aan?
Volgens mij is dat een prachtige volgende stap ergens in Nederland dicht bij de natuur.
Als je meer wilt weten, ideeën/suggesties hebt of zelfs hier actief in wilt participeren, neem dan contact met me op.

Of laat een commentaar achter op deze blog.