PEOPLE, PLANET, PROFIT

Organisaties gebruiken deze 3 woorden vaak om aan te geven dat ze duurzaam bezig zijn. Wat ik mij vandaag afvraag is, in hoeverre laten organisaties zich ook leiden door de volgorde van deze drie woorden?

Staat people op 1, planet op 2 en profit op 3?

Hier staat eigenlijk dat een organisatie ten eerste goed zorgt voor people. De mensen in het bedrijf, de klanten en de samenleving. Dit schept een kader waardoor het dan ook goed voor de planet kan zorgen. De aarde, de dieren, de planten, water, lucht, mineralen etc. Uiteindelijk komt dan de profit vanzelf.

Duurzame markteconomie: Profit, People, Planet?

Wat ik bij een groeiend aantal organisaties zie is eerder een volgorde van Profit, People, Planet. Ze maken winst door duurzaamheid als een groeimarkt te zien. Dit heeft niets meer duurzaamheid te maken, want zodra er een nieuwe markt is waar nog meer winst gemaakt kan worden, dan gaat de aandacht van de meeste van deze  “duurzame” organisatie naar de nieuwe marktsector. Want wanneer het marktdenken van profit op één staat, dan zit er geen grens aan winst maken. De ongelijkheid tussen mensen en organisaties zal in een pure markteconomie altijd groter worden.  Ook zal de aarde steeds meer uitgeput worden, vanwege het feit dat profit op één staat.

Welke volgorde past het beste bij jouw? Wat ga je dan doen?

Ik raad organisaties aan om bewust eens stil te staan bij de vraag:  I

  • In welke volgorde van deze woorden jij je laten leiden als duurzame organisatie.

Als je dan een keuze hebt gemaakt, wat dat dan betekent voor jouw

  • bestaansrecht of missie,
  • dienstverlening of produkite,
  • strategie en speerpunten,
  • bedrijfsvoering op gebied van produktie, personeel en financiën.

Profit gaat in essentie over groei

Tot vind ik het woord profit niet passen in dit rijtje, want profit verwijst naar  groei.  Dat is een factor die ook van toepassing is op planet en people. Bovendien heeft financiële winst een andere betekenis gekregen. Persoonlijk groei ik door bijvoorbeeld in mijzelf te investeren in opleidingen etc. Organisaties groeien wanneer hun authentieke toegevoegde waarde voor hun klanten toeneemt. Toegevoegde waarde die vooral door marketing wordt gecreëerd is vooral een lege huls of bubble.

In het marktdenken gaat het vooral over hoe kan ik van geld, nog meer geld maken. Dit heeft geleid tot ondoorzichtige financiële constructies bij banken en enorme verschillen tussen wat de boer krijgt voor zijn koffieboon en wat de klant er voor betaalt in het restaurant.

Duurzaamheid:  langdurige welzijn en groei

Duurzaamheid is gericht op een langdurig welzijn en gebalanceerde groei van planet en people.  Bovendien ontbreek ik als individu, als bewust levend en denkend wezen. Wanneer ik mij duurzaam verbind met wie ik ten diepste ben en wat ik kom doen op deze wereld, dan sta ik anders in de wereld .

Persoonlijk welzijn en persoonlijke groei dat van binnenuit komt laat zich niet enkel leiden door externe financiële prikkels als bonussen of sublieme marketing campagnes om ergens bij te horen.

 

Planet, People, Personal

Wat mij betreft wordt profit vervangen door personal en verander de volgorde van woorden. Planet staat op één, want zonder een gezonde omgeving heeft niemand lang bestaansrecht. Maar hebben we eerst een diepe verbinding met onszelf nodig voordat we ons kunnen verbinden met anderen? 

… dan is het geen wonder dat we tegenwoordig van de ene crisis in de andere crisis over gaan!
Of  hebben we als mens eerst andere mensen nodig voordat we duurzaam voor onszelf kunnen zijn. Gezien het feit dat er altijd al mensen waren voordat wij worden geboren, lijkt Planet, People, Personal toch het meest voor de hand liggende.

’t Ja als we dan vooral nu nog steeds zitten op Profit, People, Planet, dan is het geen wonder dat we tegenwoordig van de ene crisis in de andere crisis overgaan.

Wil je hiermee verder aan de slag overweeg eens:

1 Reactie
  1. Interessante stelling, mijn ervaring is ook dat profit vaak voorop staat. Echter wanneer alle drie in het rijtje staan is er wel een opening tot anders denken. Met de ontwikkeling van de zeilende vrachtvaart merken we dat we soms voor een dilemma staan. Organisaties willen scoren met een zeilend vrachtschip en gebruiken het soms meer als een schaamlap, ofwel het afkopen van de bardienst zodat je zelf niet in de bar hoeft te staan. Anderzijds is het wel een start en een mogelijkheid naar een grotere transitie. Verder is profit ook belangrijk voor grote reders, zij hebben nu eenmaal te maken met de investment cycles van schepen cq ondernemingen.