Bron: Dagblad van het Noorden: “Ricardo Semler, die man de werknemers de baas laat worden, komt naar Groningen”

Wat heerlijk om in het Dagblad van het Noorden op zaterdagochtend een prachtig artikel te lezen over een man die ik al meer dan 20 jaar volg voor mijn werk: Ricardo Semler. Hij is 1 van mijn 5 inspiratiebronnen. Naast Joseph Jaworski, Nelson Mandela, Frederic Laloux en Jan Jacob Stam.

 

Teksten uit dit artikel van DvhN , waar ik zelf helemaal in geloof“:

  • ,,Iedereen wil eigenlijk een werkplek waar je de tijd hebt om dat talent van jezelf te ontdekken waar de organisatie wat aan heeft. Dat is beter dan mensen op te leiden en te zeggen: je moet veranderen, je moet je mindset wijzigen. Je hebt juist vrijheid nodig om je eigen talent te ontdekken…..”
  • Het grootste probleem is het gedachtengoed van de leidinggevende. Die moet een grote stap zetten: de regie weggeven en de macht willen delen om een dynamischer bedrijf met meer betrokkenheid en waarde te scheppen’’, schetst Semler. “
  • Dat leidinggevenden in een zogenoemd normale situatie de regie verliezen omdat ze niet de signalen hebben gezien die er wel zijn: dat werknemers dingen niet meer doen, dat ze niet meer gemotiveerd zijn en dat ze misschien misschien producten leveren die eigenlijk twee keer zo goed hadden kunnen zijn. Het verspelen van de regie op die manier is uiteindelijk het slechtste dat een organisatie kan overkomen.’’ “

Er is trouwens ook een fragment waar ik het niet helemaal eens ben:

” werknemers worden de baas“.

Ik vermoed dat deze uit de context is gehaald. In iedere organisatie blijft een leider nodig. Het verschil is de stijl waarop deze persoon zijn leiderschapsplek vervult. Dit komt in de buurt van het gedachtegoed van Servant Leadership van Robert Greenleaf:

The essence of servant leadership is the desire to serve one another ánd to serve something beyond ourselves

Voor mij is Nelson Mandela hier een groot voorbeeld van. En zie ook de gevolgen wanneer hij en zijn stijl van dienend leiderschap verdwijnt. Dit onderschrijft ook Frederic Laloux in zijn verhaal over de nieuwe vorm van organisaties in zijn (zie boek of youtube). Hij noemt BSO van Eckart Wintzen als een early adaptor van deze manier van natuurlijk organiseren. Bij dit bedrijf heb ik in de jaren 90 met ongelofelijk veel plezier mogen werken. Zie dit prachtige reclamespotje van BSO uit 1990:


Helaas is ook BSO door het vertrek van Eckart Wintzen een heel ander bedrijf geworden. Laloux geeft aan dat te maken heeft met het innerlijke leiderschap van de leider.

Joseph Jaworski weet dit prachtig te beschrijven in zijn boek: Synchronicity, The Inner Path of Leadership: The Inner Path of Leadership (of bekijk deze video:


Hij zegt:

We praten altijd over wat leiders DOEN, terwijl leiderschap vooral is gebaseerd op een staat van ZIJN

Daarom zijn mensen als Nelson Mandela, Ricardo Semler, Joseph Jaworski, ….. zo inspirerend voor mij, omdat ze doen, vanuit wie ze ten diepste ZIJN.

Scenarioplanning : co-actieve toekomst transformatie

Ik ben benieuwd hoe jij hier tegen aan kijkt.  Ik sta altijd open voor een inspirerend gesprek:

Contactformulier:
Vul hieronder je contact gegevens in.