Tijdens de strategiedagen van een veiligheidsorganisatie moet een strategisch besluit genomen worden over een aanstaande reorganisatie. In de pauze vertelt de leidinggevende mij dat dit een heel lastig issue gaat worden voor het team. Hij vermoed dat hij een besluit zal moeten forceren. Ik stel dat hij eerst aan het team zijn voorstel uitlegt. En daarna ga ik een oplossingsgerichte schaalopstelling met het team.

De leidinggevende geeft dus eerst een presentatie van ca. 15 min. over de reorganisatie die hij voor ogen heeft. Na een korte vragenronden stel ik voor dat iedereen een positie in de ruimte kiest op een schaal van 0 tot 100%. Als je voor bent ga je aan de ene kant van de zaal staan. Wanneer je tegen bent, ga je aan de andere kant van de zaal staan. Zit je ergens tussen de 0 en de 100 dan ga je ergens halverwege op de schaal staan.

Iedereen kiest positie. Het hele team staat tussen de 80- 100%. Echter de leidinggevende staat zelf  tot zijn eigen verbazing op 30%. Hij zegt: “Ooh, dat had ik niet verwacht. Ik moet voor mezelf nog een en ander uitzoeken geloof ik

De rest van de middag hadden we nog voldoende tijd om nog een ander thema over de ‘warme’ en ‘koude’ kant van de organisatie via een organisatie opstelling op te lossen.