Een directie is 2 dagen de hei op. Een van de onderwerpen is, voor welke toekomst strategie gaan we kiezen. Er zijn 2 opties. Gaan we ons meer richten op nieuwe markten en nieuwe producten. Of richten we ons op optimaliseren van productkwaliteit. Tijdens een verkennende discussie komen ze er niet uit.

Om meer duidelijkheid te krijgen stel ik voor om een  structuur opstelling  te doen. Ik zeg: “Als je voor nieuwe markten/producten bent ga je in het ene vak staan. En als je voor productkwaliteit gaat ga je in het andere vak staan.”

Nagenoeg het hele team gaat in het vak staan van nieuwe markten/producten. Op één na. De productiemanager staat in het vak voor product kwaliteit. Het valt stil. Dan zegt de directeur: “Ik wil deze positionering zo houden binnen het team, het is niet nodig dat we eensgezind moeten zijn”

Als ik maanden later nog een keer op bezoek ga. Zegt hij tegen mij: “We hebben het nog regelmatig naar deze opstelling gerefereerd in ons directie overleg. Want door deze opstelling hebben we een balans kunnen houden in verschillende belangen  binnen dit team.”