De afgelopen weken heb ik een aantal aanpassingen aangebracht in het artikel: “bovenstromen en onderstromen in organisaties”. Ik heb gemerkt dat er een verschil is tussen onderstromen aan de oppervlakte en diepere onderstromen. Steeds meer wordt het woord onderstromen gebruikt in organisaties.

Bedreigingen

Laatst was ik bij een bijeenkomst, waarin een methode werd getoond hoe je als organisatie beter gaat samenwerken door samen processen te optimaliseren. Mij werd toen de vraag gesteld, “Hoe verhoudt dit zich dan tot jouw werk in de onderstromen?” Ik dacht: “Dit is maar een klein deel van de onderstroom” Deze methode beinvloedt wel de onderstroom, zoals zij beweren. Alleen zo weinig dat het effect van hun methode op de organisatie heel snel zal zijn uitgewerkt.

Zo heb ik de laatste jaren van andere (verander)managers talloze andere voorbeelden geëvalueerd, waarbij zij in eerste instantie oprecht beweren dat zij in hun aanpak werken met de onderstroom. Dat is een misvatting. In het overgrote deel van deze gevallen bleek het maar over een klein deel van de onderstroom te gaan. De onderstroom die net onder de oppervlakte ligt. Net niet zichtbaar, maar wel (be)grijpbaar voor de mind. En daar zit nu net het verschil….

Klik hier voor artikel over bovenstroom en onderstroom in organisaties