Betekenisvol veranderen vanuit bezieling, diepgang met praktisch realisme

Mijn passie is organisaties, teams & mensen te coachen bij verandering & transformatie via krachten in de onderstromen.  Potentieel inzetten voor betekenisvolle en praktische stappen richting de toekomst zoals die op ons afkomt.

Bovenstromen én onderstromen

Ik voer opdrachten uit waar ik mijn zakelijke ervaringen, de bovenstromen, combineer met de onderstromen. Onderstromen in mensen, in teams en binnen organisaties. Ook onderstromen in het maatschappelijk veld heeft invloed op het goed functioneren binnen organisaties. Ontkennen of onderdrukken van onderstromen is de bron van veel problemen in organisaties, teams en mensen.

Mijn werkwijze

In mijn aanpak laat ik je tegelijk met de concrete praktische bovenstromen en de ongrijpbare en krachtige onderstromen werken. Je ontdekt hoe je boven- en onderstromen laat samenwerken. Hiervoor stap je uit je comfort zone. Je gaat uitzoomen, inzoomen en nog verder de diepte in, voorbij de onderstromen.

Uitzoomen naar de bredere context van je organisatie, team of je zelf. Teruggaan naar de roots, de oorsprong. Vooruitgaan naar de toekomst, waar je naar toe wil en wat er mogelijk op je af komt.

Daarnaast laat ik je inzoomen. Wat gebeurt er nu, op dit moment. Welke fysieke en emotionele sensaties neem je waar? Hoe zijn die behulpzaam bij je vraag?

Door nog veel dieper te gaan kom je de wereld van nog onbenut talent en potentieel  Ook ontdek je nieuwe zingeving die je helpt bij je vraag. Mogelijk ontdek je hier dat bepaalde zaken en zekerheden, waaraan je vasthoudt, gewoon voorbij zijn. Je neemt hier afscheid van.

Hiervoor combineer ik o.a. opstellingen, progressiegericht coachen, systemische onderstromen, Theorie-U, mindfulness, voice dialogue, spiral dynamics. Hiermee bied ik je een ruimte aan waarin je zelf, als persoon, team of organisatie,  tot betekenisvolle veranderingen komt vanuit passie, diepgang met praktisch realisme.

Opdrachtgevers over Johan:

Voordat je er erg in hebt komen er omgekeerde eierdopjes, een organisatie systeemopstelling, op tafel en stelt Johan je de vraag.

Voordat je er erg in hebt komen er omgekeerde eierdopjes, een organisatie systeemopstelling, op tafel en stelt Johan je de vraag. De vraag die altijd te maken heeft met waarom je een klankbord zoekt. Bijvoorbeeld ‘de samenwerking in het team loopt niet lekker’. Johan vraagt altijd door en is daarmee samen met jou op zoek naar de echte reden achter iets of onder iets. Zodat je daarmee aan de slag kunt en verder komt

Johan breekt op zijn geheel eigen wijze zaken open

Johan is in staat om met zijn opstellingen met een groep die energie te mobiliseren waardoor knelpunten als vanzelf naar boven lijken te komen en de oplossing zich vervolgens als vanzelfsprekend aandient.  Het effect van zijn werk is verbluffend, ik heb bij sceptische managers en “hardnosed” specialisten het spreekwoordelijke kwartje zien vallen. Johan breekt op zijn geheel eigen wijze zaken open en laat mensen weer verbinding maken met de essentie en de innerlijke koers. Zijn werk als facilitator van het organisatietheater is een vast element binnen de strategische workshops die we inmiddels met diverse organisaties hebben gedaan. 

altijd uitgekeken naar deze coachgesprekken

In coaching gesprekken heb ik Johan ervaren als zeer deskundig vertrouwenspersoon, iemand die erg goed naar je luistert en door de juiste vragen te stellen zelfinzicht krijgt. Daarbij heb ik nooit een oordeel of veroordeling gevoeld, wat me vertrouwen gaf om ook te vertellen over mijn angsten, valkuilen of tekortkomingen. Ik heb altijd uitgekeken naar deze gesprekken, ook al wist ik dat we soms een lastig onderwerp gingen bespreken.

Hij vertelt wat je moet weten. Dat te accepteren is jouw echte uitdaging

Johan kent de waarde van people management. Heeft een duidelijke visie op zijn doelen en wat hij wil bereiken. Hij zal je niet vertellen wat je graag wilt horen. Hij vertelt wat je moet weten. Dat te accepteren is jouw echte uitdaging

Werken met Johan geeft altijd inzichten, die de echte reden aangeven wat … zich meestal onder water afspeelt

Ik heb meerdere keren met Johan samengewerkt in organisatievraagstukken, samenwerking in teams , intervisie en reflectie. Een gesprek of werken met Johan geeft altijd inzichten. Inzichten die de echte reden aangeven wat aan de oppervlakte zichtbaar is en zich meestal onder water afspeelt, waarom dit zo is. Wat slechts opgelost of verbeterd kan worden als je weet waarom. Of niet, en dat weet je dan ook. Daarmee creëer je ruimte en voortgang.
Voor mij is Johan naast kundig en gewoon prettig om mee samen te werken.

Johan is puur en eerlijk over wat hij doet, werkt op een respectvolle wijze aan thema’s die jij zelf lastig vindt

Johan is puur en eerlijk over wat hij doet, werkt op een respectvolle wijze aan thema’s die jij zelf lastig vindt om aan te pakken. Jij blijft de eigenaar en de oplosser van de problemen waar je aan werkt, wat naar mijn mening de enige manier is om echte oplossingen te vinden

De gezamenlijke strategie vooruit is er weer!

Wij hebben Johan bij herhaling uitgenodigd om het MT te begeleiden. Zijn sterkte ligt in het goed kunnen inschatten van de verschillende persoonlijkheden en elk van hun de ruimte te geven om even het hart te luchten en in de schijnwerper te staan.
Aan het einde van de sessie(s) is gepraat over de onderlinge verhoudingen, zijn de verschillen in aanpak benoemd en staan de neuzen dezelfde kant op.
In de maanden na de sessie is duidelijk de impact te merken die Johan heeft achtergelaten. Het team kent elkaars sterke en zwakke plekken weer en maakt gebruik van elkaars sterktes om moeilijke zaken op te pakken. De gezamenlijke strategie vooruit is er weer!

De potentie van Johan is mensen begeleiden in transformatieve processen

De potentie van Johan is mensen begeleiden in transformatieve processen op een manier zodat ze hun organisatie (mensen) en de wereld kunnen dienen

Durft mensen een kritische spiegel voor te houden

Ik heb Johan leren kennen als een fijn mens. Hij is authentiek, doortastend, onderzoekend, beschouwend en durft mensen een kritische spiegel voor te houden. Allemaal ingrediënten die hem tot een goede coach maken.

Ik kan iedereen aanraden om eens (hernieuwd) kennis te maken met zichzelf, het management team en de organisatie

Ik kan iedereen aanraden om eens (hernieuwd) kennis te maken met zichzelf, het management team en de organisatie door inzet en begeleiding van Johan.

Uitgebreide achtergrond informatie

Relevante opleidingen/workshops:


Overige opleidingen/workshops:


Uitgevoerde opdrachten per bedrijfssector: