SONY DIGITAL CAMERA
 • Procesbegeleider en organisator van hei-, strategie- & beleidsdagen
 • Organisatie coach bij organisatie- & cultuurveranderingen
 • Facilitator transformatieprocessen
 • Teamcoach
 • Personal coach: leiderschap en authenticiteit
 • Facilitator van nature retreats

Resultaten met ‘purpose’ vanuit realisme en diepgang

Mijn drijfveer is om zingeving (‘purpose’), openheid, vertrouwen samenwerking en toekomstgerichte levensenergie verder te ontwikkelen in organisaties en teams. Daarom werk ik met verschillende lagen van onderstromen in en om organisaties, afdelingen en teams. Door die te ervaren, ontstaat er beter inzicht. Waardoor veranderingen van nature in beweging komen.  En wanneer je deze combineert met concrete en rationele bovenstromen, dan leidt dat tot blijvende verandering. Kortom: toekomstgerichte betekenisvolle (‘purposeful’) oplossingen voor je organisatie, afdeling of team vanuit realisme, bezieling en diepgang.

Opdrachtgevers over Johan:

Johan kent de waarde van people management. Heeft een duidelijke visie op zijn doelen en wat hij wil bereiken. Hij zal je niet vertellen wat je graag wilt horen. Hij vertelt wat je moet weten. Dat te accepteren is jouw echte uitdaging

Johan is in staat om met zijn opstellingen met een groep die energie te mobiliseren waardoor knelpunten als vanzelf naar boven lijken te komen en de oplossing zich vervolgens als vanzelfsprekend aandient.  Het effect van zijn werk is verbluffend, ik heb bij sceptische managers en “hardnosed” specialisten het spreekwoordelijke kwartje zien vallen. Johan breekt op zijn geheel eigen wijze zaken open en laat mensen weer verbinding maken met de essentie en de innerlijke koers. Zijn werk als facilitator van het organisatietheater is een vast element binnen de strategische workshops die we inmiddels met diverse organisaties hebben gedaan. 

De potentie van Johan is mensen begeleiden in transformatieve processen op een manier zodat ze hun organisatie (mensen) en de wereld kunnen dienen

Ik heb meerdere keren met Johan samengewerkt in organisatievraagstukken, samenwerking in teams , intervisie en reflectie. Een gesprek of werken met Johan geeft altijd inzichten. Inzichten die de echte reden aangeven wat aan de oppervlakte zichtbaar is en zich meestal onder water afspeelt, waarom dit zo is. Wat slechts opgelost of verbeterd kan worden als je weet waarom. Of niet, en dat weet je dan ook. Daarmee creëer je ruimte en voortgang.
Voor mij is Johan naast kundig en gewoon prettig om mee samen te werken.

Johan is puur en eerlijk over wat hij doet, werkt op een respectvolle wijze aan thema’s die jij zelf lastig vindt om aan te pakken. Jij blijft de eigenaar en de oplosser van de problemen waar je aan werkt, wat naar mijn mening de enige manier is om echte oplossingen te vinden

Ik heb Johan leren kennen als een fijn mens. Hij is authentiek, doortastend, onderzoekend, beschouwend en durft mensen een kritische spiegel voor te houden. Allemaal ingrediënten die hem tot een goede coach maken.

Voordat je er erg in hebt komen er omgekeerde eierdopjes, een organisatie systeemopstelling, op tafel en stelt Johan je de vraag. De vraag die altijd te maken heeft met waarom je een klankbord zoekt. Bijvoorbeeld ‘de samenwerking in het team loopt niet lekker’. Johan vraagt altijd door en is daarmee samen met jou op zoek naar de echte reden achter iets of onder iets. Zodat je daarmee aan de slag kunt en verder komt

In coaching gesprekken heb ik Johan ervaren als zeer deskundig vertrouwenspersoon, iemand die erg goed naar je luistert en door de juiste vragen te stellen zelfinzicht krijgt. Daarbij heb ik nooit een oordeel of veroordeling gevoeld, wat me vertrouwen gaf om ook te vertellen over mijn angsten, valkuilen of tekortkomingen. Ik heb altijd uitgekeken naar deze gesprekken, ook al wist ik dat we soms een lastig onderwerp gingen bespreken.

Wij hebben Johan bij herhaling uitgenodigd om het MT te begeleiden. Zijn sterkte ligt in het goed kunnen inschatten van de verschillende persoonlijkheden en elk van hun de ruimte te geven om even het hart te luchten en in de schijnwerper te staan.
Aan het einde van de sessie(s) is gepraat over de onderlinge verhoudingen, zijn de verschillen in aanpak benoemd en staan de neuzen dezelfde kant op.
In de maanden na de sessie is duidelijk de impact te merken die Johan heeft achtergelaten. Het team kent elkaars sterke en zwakke plekken weer en maakt gebruik van elkaars sterktes om moeilijke zaken op te pakken. De gezamenlijke strategie vooruit is er weer!

Ik kan iedereen aanraden om eens (hernieuwd) kennis te maken met zichzelf, het management team en de organisatie door inzet en begeleiding van Johan.

En verder....

Uit eigen ervaring weet ik dat een verandering/transformatie van een organisatie niet werkt zonder een verandering in mensen op belangrijke posities. Het maakt niet uit of dit een leiderschap, management of professionele functie is. Iedereen heeft het in zich om zich verder te ontwikkelen op gebiede van leiderschap en authenticiteit.  Daarom coach ik graag mensen op gebied van leiderschap en authenticiteit.

Leiderschap gaat over gezond persoonlijk leiderschap. Kun je op een evenwichtige manier handelen? Een visie en richting uitzetten? Goed zorgen voor jezelf, anderen (ongeacht werk of privé)? En prettig blijven communiceren en samenwerken ook bij conflicten of onder stressvolle omstandigheden?

Authenticiteit gaat over ontdekken hoe je een diep vertrouwen kunt hebben in je eigenheid, je 'purpose',  levenskracht en innerlijke wijsheid. De beste plek om je eigen authenticiteit diepgaand te verkennen is om mee te gaan op een natuur retraite.

Waar ik veel voldoening uithaal is het faciliteren/coachen van transformatieprocessen. Dit is een bijzondere en heftige vorm van verandering. Omdat de identiteit, de relaties met stakeholder en de posities volledig anders gaan worden.  Toch is dit niet voor iedereen weggelegd. Je moet dit als organisatie of als persoon echt intrinsiek willen en er voor kiezen. Maar soms heb je de keuze niet meer en overkomt het je. Omdat jouw organisatie of functie geen bestaansrecht meer heeft.

Vaak omdat een transformatie zo heftig is, kiezen organisaties voor verandertrajecten. Daarom faciliteer/coach ik vooral organisaties, teams en personen bij verandertrajecten. Zo nu en dan verschuift deze verandering toch naar een transformatietraject of een 'reset'-traject. Dit laatste is een tussenvorm van verandering en transformatie. Je spreekt met elkaar af: "Laten we weer helemaal opnieuw beginnen. De lastige zaken laten we achter ons. En de goede dingen nemen we mee."

In mijn werk begeleid ik dus veranderingen zowel voor organisaties, afdelingen en teams als voor personen. Mijn stijl van werken is dat ik meer een coach/facilitator ben dan een adviseur die komt vertellen wat je moet doen. Ik ben meer iemand die jou helpt bij de verandering. En je zo nu en dan een kritische spiegel voorhoudt en je de waarheid vertelt.
Door mijn uitgebreide ervaring en kennis kan ik je verander suggesties aanreiken. Maar jij maakt daar zelf de keuzes, wat je daarvan wilt gebruiken. Omdat iedere organisatie, team of persoon weer anders is. Vaak zijn delen van mijn ervaringen erg bruikbaar in jouw situati

Mijn karakter van werken is dat ik tegelijk werk met boven- en onderstromen. Ik streef naar zakelijke resultaatgerichtheid  gecombineerd met mensgerichtheid. Hierin streef ik o.a. mensen  stevig te verbinden met hun eigen authenticiteit, persoonlijke kracht en talenten. Ik geloof dat organisaties en teams het snelste leren door veel samen te ervaren en stap voor stap gewoon te doen.

Ik werk systemisch en oplossingsgericht, waarbij ik gebruik maak van organisatie opstellingen, voice dialogue, spiral dynamics, psychodrama, systemisch faciliteren en adviseren. Ervaringsgericht en agile leren staat centraal bij mij.

Opleidingen, opdrachten & linked-in...

 • Systemisch interventies en opstellingen
  • Master Organisatie Opstellingen
  • Systemisch faciliteren van transformaties
  • Systemisch adviseren
  • Systemisch coachen
  • Organisatie- en Familieopstellingen
 • Oplossingsgerichte (team)coaching
 • Theorie-U/Presencing
 • Trainen van teams: Groepsdynamica in teams
 • Holding Space
 • Wilderness Leadership Transformation Program
 • Faciliteren natuur retraites
 • Spiral Dynamics Integral
 • Trainer als regisseur: Psychodrama voor bedrijven
 • Voice dialogue
 • Ervaringsgericht coachen
 • Traumaopstellingen
 • Rots en water | werken met psychosociaal trauma
 • Participatief theater en forumtheater
 • Social Presencing Theater
 • Nederlandse opleiding tot Enneagramcoach
 • MBTI individueel en voor teams
 • Wilderness First Aid, MFA/EHBO
 • Qi Gong

Overige opleidingen: