SONY DIGITAL CAMERA
 • Procesbegeleider en organisator van hei-, strategie- & beleidsdagen
 • Organisatie coach bij organisatie- & cultuurveranderingen
 • Facilitator transformatieprocessen
 • Teamcoach
 • Personal coach: leiderschap en authenticiteit
 • Facilitator van nature retreats

Betekenisvolle veranderingen vanuit realisme met diepgang

Mijn passie is organisaties, teams & leidinggevenden te begeleiden en te coachen gedurende betekenisvolle veranderingen of transformaties. Hierbij werk ik steeds vanuit hun dagelijkse realiteit. Tegelijk voeg ik daar 3 facetten van diepgang aan toe:

 1. Diepgang door datgene boven water te brengen, wat onbewust sterk meespeelt. Bijvoorbeeld waar omheen gedraaid wordt, ontkend wordt  of steeds vooruitgeschoven wordt.
 2. Diepgang door het hogere doel, de bedoeling, de purpose, helder te krijgen. Deze kan na verloop van tijd anders zijn geworden. Of er zijn verschillen in perspectief op  individueel, team en organisatie niveau.
 3. Tenslotte gaat diepgang ook over de invloed van onzichtbare krachten uit de samenleving, tijdgeest en de aarde. Grote evolutionaire krachten die bepalen hoe de toekomst zich aan ons gaat tonen.

Kortom: begeleiden en coachen van betekenisvolle veranderingen vanuit praktisch realisme én deze 3 gecombineerde facetten van diepgang.

Zakelijkheid

Mijn praktisch realisme is begonnen bij mijn universitaire opleiding. Nadat ik mijn ingenieurs diploma heb gehaald aan de TU Twente, heb ik eerst 10 jaar gewerkt als ICT professional. Daarna heb ik 10 jaar, diverse managementfuncties vervult bij (internationale) organisaties.

Eigen transformatie

Uiteindelijk heb ik in 2008 besloten om een totaal andere weg in te gaan slaan en als zelfstandig ondernemer verder te gaan. Achteraf gezien ben ik toen door een transformatie gegaan. Omdat toen ik zelf ontslag nam, op dat moment nog geen idee hoe mijn toekomst er uit zou gaan zien. Pas achteraf heb ik gemerkt dat hoe mijn werk totaal anders is dan voor 2008. Tot op de dag van vandaag geniet ik er elke dag van dat ik nu dit prachtige werk mag doen.

Zakelijk én mensgericht

Ik voer opdrachten uit waar ik mijn zakelijkheid combineer met mijn mensgerichtheid. Mijn business ervaring combineer ik met mijn inzichten in organisatiecultuur en innerlijk leiderschap. Kortom ik werk tegelijk met de bovenstromen en de onderstromen voor zowel organisaties, teams en mensen.

Praktijkervaring

De afgelooen jaren heb ik voor een diversiteit aan organisaties gewerkt. Organisaties met verandervraagstukken bijvoorbeeld op gebied  van nieuwe vormen van organiseren(bijv zelfsturing, agile), high performance teams, cultuurverandering, transformatie trajecten en leiderschapsontwikkeling.

Mijn werkwijze

In mijn aanpak kijk ik dus zowel naar het grotere perspectief (maatschappelijke, technologische, politiek en marktontwikkelingen). Waarbij ik tegelijk kijk naar de diepere onderstromen (bijv.  de ‘why’, purpose, leidende principes, organisatiecultuur, systemische dynamieken, trauma’s  en individuele drijfveren).


Natuur retraites

Naast dit werk vanuit Leading Transformations verzorg ik vanuit IVAL Nature Retreats een paar keer per jaar natuur retraites in Marokko, Slovenië, Spanje, Zuid-Afrika en Nederland. Deze natuur retraites zijn geweldig om mensen te helpen een volgende belangrijke stap in hun leven te zetten. Ook leiden ze tot een enorm groeiversnelling op gebied van leiderschap.

Opdrachtgevers over Johan:

Ik kan iedereen aanraden om eens (hernieuwd) kennis te maken met zichzelf, het management team en de organisatie

Ik kan iedereen aanraden om eens (hernieuwd) kennis te maken met zichzelf, het management team en de organisatie door inzet en begeleiding van Johan.

Hij vertelt wat je moet weten. Dat te accepteren is jouw echte uitdaging

Johan kent de waarde van people management. Heeft een duidelijke visie op zijn doelen en wat hij wil bereiken. Hij zal je niet vertellen wat je graag wilt horen. Hij vertelt wat je moet weten. Dat te accepteren is jouw echte uitdaging

altijd uitgekeken naar deze coachgesprekken

In coaching gesprekken heb ik Johan ervaren als zeer deskundig vertrouwenspersoon, iemand die erg goed naar je luistert en door de juiste vragen te stellen zelfinzicht krijgt. Daarbij heb ik nooit een oordeel of veroordeling gevoeld, wat me vertrouwen gaf om ook te vertellen over mijn angsten, valkuilen of tekortkomingen. Ik heb altijd uitgekeken naar deze gesprekken, ook al wist ik dat we soms een lastig onderwerp gingen bespreken.

De gezamenlijke strategie vooruit is er weer!

Wij hebben Johan bij herhaling uitgenodigd om het MT te begeleiden. Zijn sterkte ligt in het goed kunnen inschatten van de verschillende persoonlijkheden en elk van hun de ruimte te geven om even het hart te luchten en in de schijnwerper te staan.
Aan het einde van de sessie(s) is gepraat over de onderlinge verhoudingen, zijn de verschillen in aanpak benoemd en staan de neuzen dezelfde kant op.
In de maanden na de sessie is duidelijk de impact te merken die Johan heeft achtergelaten. Het team kent elkaars sterke en zwakke plekken weer en maakt gebruik van elkaars sterktes om moeilijke zaken op te pakken. De gezamenlijke strategie vooruit is er weer!

Johan is puur en eerlijk over wat hij doet, werkt op een respectvolle wijze aan thema’s die jij zelf lastig vindt

Johan is puur en eerlijk over wat hij doet, werkt op een respectvolle wijze aan thema’s die jij zelf lastig vindt om aan te pakken. Jij blijft de eigenaar en de oplosser van de problemen waar je aan werkt, wat naar mijn mening de enige manier is om echte oplossingen te vinden

Johan breekt op zijn geheel eigen wijze zaken open

Johan is in staat om met zijn opstellingen met een groep die energie te mobiliseren waardoor knelpunten als vanzelf naar boven lijken te komen en de oplossing zich vervolgens als vanzelfsprekend aandient.  Het effect van zijn werk is verbluffend, ik heb bij sceptische managers en “hardnosed” specialisten het spreekwoordelijke kwartje zien vallen. Johan breekt op zijn geheel eigen wijze zaken open en laat mensen weer verbinding maken met de essentie en de innerlijke koers. Zijn werk als facilitator van het organisatietheater is een vast element binnen de strategische workshops die we inmiddels met diverse organisaties hebben gedaan. 

Voordat je er erg in hebt komen er omgekeerde eierdopjes, een organisatie systeemopstelling, op tafel en stelt Johan je de vraag.

Voordat je er erg in hebt komen er omgekeerde eierdopjes, een organisatie systeemopstelling, op tafel en stelt Johan je de vraag. De vraag die altijd te maken heeft met waarom je een klankbord zoekt. Bijvoorbeeld ‘de samenwerking in het team loopt niet lekker’. Johan vraagt altijd door en is daarmee samen met jou op zoek naar de echte reden achter iets of onder iets. Zodat je daarmee aan de slag kunt en verder komt

De potentie van Johan is mensen begeleiden in transformatieve processen

De potentie van Johan is mensen begeleiden in transformatieve processen op een manier zodat ze hun organisatie (mensen) en de wereld kunnen dienen

Werken met Johan geeft altijd inzichten, die de echte reden aangeven wat … zich meestal onder water afspeelt

Ik heb meerdere keren met Johan samengewerkt in organisatievraagstukken, samenwerking in teams , intervisie en reflectie. Een gesprek of werken met Johan geeft altijd inzichten. Inzichten die de echte reden aangeven wat aan de oppervlakte zichtbaar is en zich meestal onder water afspeelt, waarom dit zo is. Wat slechts opgelost of verbeterd kan worden als je weet waarom. Of niet, en dat weet je dan ook. Daarmee creëer je ruimte en voortgang.
Voor mij is Johan naast kundig en gewoon prettig om mee samen te werken.

Durft mensen een kritische spiegel voor te houden

Ik heb Johan leren kennen als een fijn mens. Hij is authentiek, doortastend, onderzoekend, beschouwend en durft mensen een kritische spiegel voor te houden. Allemaal ingrediënten die hem tot een goede coach maken.

En verder....

Mijn karakter van werken is dat ik tegelijk werk met boven- en onderstromen. Ik streef naar zakelijke resultaatgerichtheid  gecombineerd met mensgerichtheid. Hierin streef ik o.a. mensen  stevig te verbinden met hun eigen authenticiteit, persoonlijke kracht en talenten. Ik geloof dat organisaties en teams het snelste leren door veel samen te ervaren en stap voor stap gewoon te doen.

Ik werk systemisch en oplossingsgericht, waarbij ik gebruik maak van organisatie opstellingen, voice dialogue, spiral dynamics, psychodrama, systemisch faciliteren en adviseren. Ervaringsgericht en agile leren staat centraal bij mij.

In mijn werk begeleid ik dus veranderingen zowel voor organisaties, afdelingen en teams als voor personen. Mijn stijl van werken is dat ik meer als coach/facilitator acteer dan als een adviseur die je komt vertellen wat je moet doen. Ik sta je graag terzijde bij de verandering. En jou je zo nu en dan een kritische spiegel voor, bijvoorbeeld door je de (soms rauwe) werkelijkheid te tonen. Dat wat er echt aan de hand is.
Door mijn jarenlang ervaring zal ik je ook zo nu en dan adviseren. Maar jij blijft altijd zelf aan het roer, wat je van deze adviezen wilt gebruiken.

Uit eigen ervaring weet ik dat een verandering/transformatie van een organisatie niet werkt zonder een verandering in mensen op belangrijke posities. Het maakt niet uit of dit een leiderschap, management of professionele functie is.  Daarom coach ik zowel in leiderschap als in authenticiteit. Hier zit namelijk verschil in.

Leiderschap gaat over gezond persoonlijk leiderschap. Kun je op een evenwichtige manier handelen? Een visie en richting uitzetten? Goed zorgen voor jezelf, anderen (ongeacht werk of privé)? En prettig blijven communiceren en samenwerken ook bij conflicten of onder stressvolle omstandigheden?

Authenticiteit gaat over ontdekken hoe je een diep vertrouwen kunt hebben in je eigenheid, je 'purpose',  levenskracht en innerlijke wijsheid. De beste plek om je eigen authenticiteit diepgaand te verkennen is om mee te gaan op een natuur retraite.

Waar ik veel voldoening uithaal is het faciliteren/coachen van transformatieprocessen. Dit is een bijzondere en heftige vorm van verandering. Omdat de identiteit, de relaties met stakeholder en de posities volledig anders gaan worden.  Toch is dit niet voor iedereen weggelegd. Je moet dit als organisatie of als persoon echt intrinsiek willen en er voor kiezen. Maar soms heb je de keuze niet meer en overkomt het je. Omdat jouw organisatie of functie geen bestaansrecht meer heeft.

Vaak omdat een transformatie zo heftig is, kiezen organisaties voor verandertrajecten. Daarom faciliteer/coach ik vooral organisaties, teams en personen bij verandertrajecten. Zo nu en dan verschuift deze verandering toch naar een transformatietraject of een 'reset'-traject. Dit laatste is een tussenvorm van verandering en transformatie. Je spreekt met elkaar af: "Laten we weer helemaal opnieuw beginnen. De lastige zaken laten we achter ons. En de goede dingen nemen we mee."

Gevolgde opleidingen, uitgevoerde opdrachten en linked-in profiel van Johan

Gevolgde opleidingen/workshops:

 • Systemisch interventies en opstellingen
  • Systemische intelligentie bij transformaties
  • Master Organisatie Opstellingen
  • Systemisch adviseren
  • Systemisch coachen
  • Organisatie- en Familieopstellingen
 • Holding (Safe/Liminal/Bravery) Space
 • Oplossingsgerichte (team)coaching
 • Zelfcompassie
 • Theorie-U/Presencing
 • Trainen van teams: Groepsdynamica in teams
 • Holding Space
 • Wilderness Leadership Transformation Program
 • Faciliteren natuur retraites
 • Spiral Dynamics Integral
 • Trainer als regisseur: Ervaringsgerichte opstellingen voor bedrijven
 • Voice dialogue
 • Ervaringsgericht coachen
 • Traumaopstellingen
 • Rots en water | werken met psychosociaal trauma
 • Participatief theater en forumtheater
 • Social Presencing Theater
 • Nederlandse opleiding tot Enneagramcoach
 • MBTI individueel en voor teams

Overige opleidingen:

Contactformulier:
Vul hieronder je contact gegevens in.